Scrapbook könyv készül 2. - szövegezés

Kedves Olvasóim!
Egy hónapja mutattam néhány werkfotót a készülő scrapbook könyv fényképezéséről, a könyv kapcsán meghirdettünk egy játékot is Facebook olvasóink között, ebben a bejegyzésben pedig a könyv szövegezésével kapcsolatban osztok meg néhány műhelytitkot. Ha van kedved, tarts velem ebben az izgalmas folyamatban, nézzük végig, hogyan is készül egy scrapbook könyv szövege?

Amikor először beszéltünk erről a kiadó munkatársaival a Cser Kiadó irodájában, sok-sok alkotást vittem el magammal, hogy eldöntsük, miről is szóljon majd a könyv. Igen, persze a scrapbookozásról, mi másról... De milyen vezérfonal szerint készítsük, válogassuk majd a könyvbe kerülő projekteket? Ó, de élveztem ezt a megbeszélést! Végül abban maradtunk, mivel az előző könyvem az alapokról szól, s azóta már sokkal több információ elérhető a kezdők számára is - például honlapunkon, a Scrapbook.hu cikkgyűjteményében is -, hogy most a scrapbookról mint kivételes és semmivel sem helyettesíthető ajándék szerepéről írunk. A könyv címe is ez lesz: Ajándékok scrapbook technikával. (A szív nem lesz ott természetesen, csak én tettem hozzá, ide.)

A könyvben közreműködő alkotók
(a nyereményjátékunk már véget ért)


Felvetettem, hogy szeretném, ha nem csak az én stílusomban, hanem minél szélesebb spektrumban kerülne bemutatásra, miféle ajándékokat is lehet ezzel a technikával készíteni. Átgondoltuk, s szabad kezet kaptam! Szóltam néhány barátnőmnek, s akinek belefért az idejébe megtisztelt azzal, hogy csatlakozott mini szerkesztőgárdámhoz. A lányok elkészítették a projektjeiket, amit aztán postán illetve a nyári találkozónk alkalmával eljuttattak hozzám, időközben én is befejeztem az én munkáimat, s kezdődhetett a szövegezés.

Abban maradtunk alkotótársaimmal, hogy a leírásokat én fogom megírni az Övékéhez is, hogy a könyvben szereplő szövegek egységesek legyenek,  következetes legyen a szóhasználat. Fogtam szépen a 12 alkotást, ölembe vettem őket és elkezdtem vizsgálni őket, majd leírtam, hogyan készültek. Ó, de jól jött most ennek a hat és fél évnek a tapasztalata, amit a szívszerelmem hobbimnak szenteltem! Plussz a cikkírásokkal töltött évek is, hiszen megannyi ötletadó cikk, lépésről-lépésre bemutatott projekt, saját munkáim leírása van már mögöttem, amit honlapunkra vagy amit a 18 megjelent scrapbook e-magazin hasábjaira írtam. Szerettem írni ezeket, továbbadni, mire jöttünk rá, hogyan kell készíteni ilyen szépségeket. A kész szöveget megmutattam társszerzőimnek, korrekciójukat jóváhagyásukat kérve.

Amikor elkészültem, bevittem a kész alkotásokat megmutatni, a szöveget pedig word formátumban kellett átadnom. Minden projekt elfogadást nyert, így kezdődhetett a fotózás és a tördelés. A fotózásról már korábban írtam. Felejthetetlen élmény volt számomra.

Páran tudják rólam, hogy mielőtt vállalkozó lettem, s ezt megelőzően anyuka, minden előtt, az ősidőkben, 10 évig dolgoztam marketing/PR területen. Emiatt számtalan kiadvány elkészültében vettem részt, a szövegírástól a nyomdai megvalósulásig. De mennyivel másabb érzés, amikor az ember a saját könyvének útját kíséri végig! Ezek a korrektúrafordulók (így hívjuk szaknyelven, amikor a szerző átküldi a nyers szöveget a tördelőnek, ő visszaküldi korrektúrázásra, aki szintén visszaküldi a javított változatot) valóságos élvezetet nyújtottak! Böngészni minden kifejezést, vesszőt, hivatkozást, hogy jó lesz-e úgy, úgy legyen-e? Most még lehet változtatni! Ó, de más a szívemnek, ahhoz képest, mint amikor a Biztosító nyomtatványainak apróbetűs részét vizslattam, nehogy valami benne maradjon szégyenszemre... :)

Már ez a négy Word fájl dokumentálja a könyvem elkészültének folyamatát a számítógépemen.

  • Először volt tehát a nyers szöveg, amit én adtam le Word formátumban.
  • Az első korrektúrafordulónál a képek számát kellett beírnom ebbe a szövegbe, a leírások mellé, hogy a tördelő tudja tervezni az oldalakat, ezt is Word formátumban (ekkor már készen voltak a végső képek, s megkaptam őket kicsi méretben én is).
  • A második korrektúrafordulónál már megkaptam a betördelt szöveget a képekkel pdf-ben, s át kellett néznem, minden jól van-e, s ellenőriznem, hogy ahol terjedelemszűke miatt rövidíteni kellett, követhető maradt-e a leírás. A korrektúrát szintén Word-ben küldtem.
  • A harmadik korrektúrafordulónál egy szövegkiegészítésre volt szükség, mert kiderült, hogy itt-ott még bőven írhatok egyes részekhez. No, ennek megörültem! :) Írni bármikor szívesen írok, főleg, ha bőven is lehet! Hopp, kész is van a negyedik Word fájl.
Egy betördelt végső oldalpár, ahogy Acrobat barátom mutatja.
Bocs, csak kicsiben nézhetjük! ;)

Ahol most tartunk az az állapot, hogy már a kész, betördelt végső változatot várom. Ebben minden képnek, szövegnek már a helyén kell majd lennie. Aztán, irány a nyomda!

Nagyon fel vagyok dobva. Sokat jelent ez az egész nekem. Örülök, hogy ezzel is hozzá tudok tenni ahhoz, hogy Magyarországon még többen megismerjék és megszeressék majd a scrapbookozást. És, bizony az is őrült jó érzés, hogy kétkönyves szerző leszek nem sokára - s pont ebben a témában. Hálás vagyok emiatt (is) az életemért. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, és, hogy velem tartasz ezen az izgalmas úton. Jó volt megosztanom!

Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Szeretettel üdvözöllek:
Budaházi Brigitta/Gigi

Megjegyzések

Gabi üzenete…
Gratulálok (még egyszer), és természetesen már alig várom, hogy átlapozhassam a kész könyvet !!! Mikor lesz kapható?? ;-) Lehet mondjuk karácsonyi ajándéknak kérni ??
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszi, Gabi. Igen, arra számítok, hogy október-novemberben fog megjelenni. Feltétlenül a Karácsony előtti időszakra szánjuk, hogy nemcsak ajándékként, hanem ajándékkészítéshez ötletfüzetként is szolgáljon.
Kata üzenete…
Ó de jól esett ezt olvasni is, úgy örülök és már nagyon várom :)
todido üzenete…
már én is nagyon várom!! olyan jó olvasni lelkes soraid :)
kreatívhit üzenete…
Még jó hogy jó megosztani. Így teljesebb az ember öröme. Várom én is.
Tinci üzenete…
Már nagyon várom én is! Veled örülök, és nagyon büszke vagyok Rád!
Szipiszupi fundaluki!!!!! :) Hehehe de vidám lettem :)
Budaházi Brigitta üzenete…
Nagyon kedvesek vagytok. Köszönöm.
Janka üzenete…
Nagyon átjön a szavaidból a lelkesedés. Alig várom, hogy a kezembe foghassam már végre! Mikor is???
Eszter üzenete…
De jó, hogy ilyen részletesen beavattál minket, nagyon jó volt olvasni a soraidat!
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm szépen, hogy velem örültök.
Névtelen üzenete…
Nagyon várom én is a megjelenést! :)
Annamari üzenete…
Olyan jó olvasni a soraidat Gigi! Teljesen átjön, hogy mennyire boldog és lelkes vagy! Nagyon várom már a megjelenést, szaladni fogok a könyvesboltba, hogy nekem is meglegyen! :) A munkahelyemen (megyei könyvtár) is szólni fogok az illetékes kollégáknak, hogy szerezzenek be több példányt a könyvedből, hogy ezzel is gyarapítsuk az állományunkat és minél több ember megismerhesse a scrapbooking világát! :) Annamari
Lolli üzenete…
Én mindenképp megveszem. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy raktad össze. A videót már láttam.
Bár itthon komoly könyvkötészetünk van, még is nagyon tetszik ez a stílus. :))
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm a visszajelzéseiteket!
@Lolli: Köszönöm. Örülök, hogy tetszett az utazós album. A könyvben, igen le lesz írva, hogyan készült. Ha pedig gyakorlatod van a könyvkötészetben, lehet, még sokkal jobb megoldást is ki tudsz majd találni a lapok összefűzésére!