Újévi címke - 2016

Kedves Olvasóim!
Az idei év első napja a tervezésé volt, de igyekeztem úgy tölteni, hogy beleférjen egy kis alkotás is. Másodszor készítettem magamnak olyan témájú címkét, ami inspiráló és motiváló lehet számomra az egész év folyamán. Erről a címkéről szól ez a bejegyzésem.

A tavalyi évre készült kék címke, amelyet szintén nagyon szerettem (és teljesítette is a küldetését!) így már lekerült a falról, átvette a helyét ez a másik. Örömmel nézek rá, úgy érzem, mindent sikerült "belealkotom", amit érzek és ami én vagyok most. De, nézzük meg  közelebbről, hogyan készült, mit fejeznek ki az egyes részek, azaz miért pont így csináltam?


  • A címke alapja közönséges sörkarton, ezt vágtam 8x16 cm-esre, egyik sarkát lecsaptam ollóval, majd a levágott háromszöget a másik sarokhoz illetve, mintegy sablon mellett, levágtam a másikat is - így nyerte el a klasszikus ruhacímke alakját. A közepét kilyukasztottam (jelölés és méricskélés nélkül).
  • Az első réteget, ami már alig látszik, barna tintával festettem fel a címke vajszínű felületére (Ranger Tea Dye Distress Ink), szivaccsal.
  • Erre került ide-oda egy kis folyékony ragasztó, amibe rozsdaeffekt port szórtam (Pentart Hobbiragasztó és Pentart Rust Effect Powder), amibe aztán ecsettel kevertem bele a különböző rozsdaeffekt oldatokat (Pentart Rust Effect Reagent). Itt 24 órát kellett volna várnom, de erre most nem nagyon figyeltem. Vártam kb. egy órát. :) Legközelebb türelmes leszek, akkor - gondolom látványosabb lesz az eredmény.
  • A száradás után egyébként rozsdás vas szagú (de tényleg!) és rozsdás vas tapintású (de tényleg) karton cetlimet úgy döntöttem, lekenem lakkal, hogy ne bűzölögjön és ne fogja meg a kezemet. Mivel a nagyon izgalmasan hangzó velúr lakkot még sosem próbáltam, felkentem egy réteget ebből a vizesbázisú lakkból - így pihe-puha, nőcis rozsdás alapot varázsoltam a kártyából, ez már tetszett. Megszűnt a szag és az érdes tapintású felület is (Pentart Velour Varnish).
  • Amikor ez megszáradt (szintén nem vártam egy napot), stencilen keresztül vittem fel a korona-motívumot a bal felső sarokra. Ehhez metál akrilfestéket használtam. A korona kapott néhány barna straszkövet is, hadd csillogjon.
  • A címke alsó részére glitteres washi-tape-et ragasztottam (Rayher).
  • Majd fehér vízálló tintával iránytűmotívumot bélyegeztem a korona és a washi tape közé, illetve a korona fölé (StazOn tinta és Viva Decor bélyegző).
  • Ezután régi scrapbookpapírból szabad kézzel kivágtam egy szárnyat, majd ezt ráfektetve ismét a papírra, egy másikat. Kissé meggyűrtem, majd kétféle tintával öregítettem (Old Paper és Walnut Ink Ranger Distress Ink).
  • Kivágtam egy szívet fekete papírból szabad kézzel és a szárnyakkal együtt a kártyára ragasztottam.
  • Végül, kerestem egy csillámos dekorgumiból készült betűmatrica-készletet és az évszámot, valamint a becenevem kezdőbetűjét (G, mint Gigi) felragasztottam a kártyára. 
  • Fogtam egy fehér lakkfilcet (Rayher) és felírtam a 2016-os évre választott jelszavamat a kártya jobb alsó sarkához közel.
  • Utolsó előtti lépésként egy aranyzsinórból masnit kötöttem a kártya tetejére.
  • (Legutoljára a kártya hátoldalára ragasztottam egy réteg fekete matt kartont, hogy jobb legyen a tartása és szebb legyen a hátulja).
És, hogy mindez miért így készült és mit jelent, jelképez, mi a célja?

Ezt a kártyát abból a célból készítettem, hogy év közben rátekintve erőre kaphassak, ha épp elbátortalanodnék. Mivel az év első napját, mint fent is írtam, a tervezéssel töltöttem, e folyamat közben választottam egy jelszót, amit egész évre magaménak tekintek. Ez 2016-ban a "SZÁRNYALJ" lett. Így, valami olyat akartam készíteni - a tavaly már bevált gyakorlat alapján -, ami kifejezi és jelképezi is mindezt.


  • A rozsdás effektek, a sötét alap a sokszor nehéz környezetet, lelki síkokat is jelképezheti, bár nem látom ennyire sötéten a jövőt, korántsem.
  • A korona azért került az évszám fölé, mert erről az évről van szó, és most ez fontos nekem. 
  • Az iránytűt, ugye nem kell magyaráznom. Szeretném tartani az irányt, a terveim, családommal kitűzött közös céljaink felé. 
  • A csillogás a nőiesség, a pompa és elegancia iránti vonzódásom miatt került fel, továbbá, hogy igazán nagy és erőteljes kontrasztot alkosson a rozsda egyszerűsége és puritánságával. 
  • A szárnyak alapjául olyan feliratú scrapbookpapírt választottam, amely maga is már kedves szavakat, tanácsokat tartalmaz (Keep faith - tartsd meg a hitedet, Smile Big - szélesen mosolyogj, Give Hug - ölelj meg másokat, Cherish - Becsüld meg). Kiváló "terhek" egy szárnyra, nem igaz? 
  • A szív és a monogramom engem jelképez, s a szárnyak is az én képzeletbeli szárnyaim lettek.

Nos, így készült az év első alkotása. Öröm számomra, hogy újra alkottam, szeretek ránézni most, remélem így lesz egész évben. 

Ami miatt megosztottam, az pedig, hogy ezzel kívánjak boldog, alkotásban gazdag új évet a blog és Facebook oldalaim minden kedves olvasójának, tanfolyami résztvevőmnek és a Scrapbook Webáruház minden kedves vásárlójának is!

Továbbá, titokban inspirációnak is szántam, hátha más is kedvet kap ahhoz, hogy készítsen a maga számára egy ilyen (titkos) alkotást, ami egész évben inspirálja és motiválja a haladásra.

Köszönöm szépen, hogy ma is itt jártál.
Szeretettel üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi 

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Totál az én ízlésvilágom!!! Kívánom, hogy sikerüljön egész évben! A rozsdánál valóban érdemes egy napot várni a látványos eredményért, és lelakkozni is érdemes. A türelem nekem sem erényem! :D
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm, Ildi a jókívánságodat, én is viszont kívánom neked!! ♥
Igen, ki fogom próbálni azt is, amit a gyártó tanácsolt... :), azt hiszem, az lesz a legjobb.