Art journal mixed-media technikával

Kedves Olvasóim!
Ezúttal ismét egy art journalt hoztam, azaz újabb "bejegyzés" készült a művésznaplómba. Az alkotáshoz főként Pentart termékeket használtam, valamint egy szépséges stencilt a StencilGirl-től. Mivel az utóbbi oldal látogatóira is számítok, bejegyzésemet két nyelven készítettem. Gyere és nézd meg, hogyan készült!

Hello, my foreign friends,
thanks for stopping by! I wrote this blogpost in Hungarian and English as well, so at each step you can find the English translation below. I made a new two-pager in my Art Journal, using mostly Pentart products and a beautiful stencil from StencilGirl. Here I show how I have made it.


  • Mivel korábban egy használt Moleskine határidőnaplót választottam magamnak művésznaplóm alapjaként, az új oldalpár elkészítéséhez szükség volt néhány lapot összeragasztanom, hogy elbírják majd a rákerülő kreatív vegyszereket. Mivel azt terveztem, hogy alkoholos tintát szeretnék használni, vízhatlanná, vízállóvá kellett tennem az oldalpárt, hogy ne szívja be azonnal majd a papír a festéket. Ezt - mint a korábbi alkalommal is - ismét az általam örömmel felfedezett módon, a Pentart repedőrendszerének első fázisával oldottam meg. Ez az átlátszó anyag filmszerű bevonatot képez a felületen és nem engedi azonnal beszívódni a tintát, ugyanakkor nem lép kölcsönhatásba a tintával. Picit megázott a legfelső réteg, ezért ráncos lett, de ez engem egyáltalán nem zavart. Ehhez a lépéshez gesso-t vagy a kedvenc alapozódat is használhatod.
    A few months ago I bought a Moleskine calendar which later turned to be my Art Journal book. Since it has not got thick pages, first I had to glue some pages together. Then I covered the next two pages with the first step of Pentart Cracking system. This creative chemical is a transparent material, which turns the paper water resistant. In this step you can use gesso or your favorite primer as well.

  • Az alapra teljesen véletlenszerűen 7-féle színben Pentart Media Ink alkoholos tintát csöpögtettem.
    Next I dropped Pentart Media Ink (which is an alcohol ink) onto the water-resistant surface. I used several colors.

  • Szerettem volna a fehér alap kontrasztját csökkenteni, ezért Pentart Media Mist-tet permeteztem a komplett felületre.
    I wanted to reduce the contrast between the color of the original pages and these ink drops, so I misted it with Pentart Media Mist.

  • Az egyik kedvenc StencilGirl stencilemmel, ami Daniella Woolf: Succulents Stencil-je, és fehér akrilfestékkel (Rayher - Deco Art) felvittem a mintát a tintázott és mist-ezett felület tetejére.
    Using one of my favorite Stencil Girl stencil: Daniella Woolf: Succulents Stencil, and white acrilyc paint, I painted the wonderful rose motifs onto the top of the inked and misted layer.

  • Aztán jött egy hirtelen ötlet, hogy a háttérből ki kellene emelnem néhány rózsafejet. Így olajpasztell krétával átszíneztem a megszáradt felületet - fekete és fehér színt használtam, s így kellően kontrasztos lett a háttér. S, nem utolsó sorban, szuperül kiemelte a festék textúráját is.
    Then a quick idea came into my mind and I have decided I will transform some of the roses into a "background" area and emphasize others. So I colored here and there with black and brown oil pastels. I just loved, how the pastels covered and "highlited" the special surface of the painted areas.

  • Tovább növelve a kontrasztot, újra a Media Ink-hez nyúltam és ecsettel felhordva, színeztem a sötétebb felületeket a rózsák között.
    I wanted to achieve more contrast, so using a brush I painted on some Media Ink (alcohol ink) between the heads of the roses.
  • Nagyon eltűntek a rózsafejek szirmai a sok folt között, így fogtam egy alkoholos filcet és kiemeltem néhány sziromszélt és a közepeket. Nem minden rózsát színeztem így, csak néhányat.
    It seemed that the roses get "faded" inbetween those rich painted areas, so I have decided I doodle some lines with an alcohol pen (some kind of Sharpie - it was a Stabilo).

  • Ekkor meg, azt éreztem, hogy minden van, csak rend nincs, ezért tovább árnyékoltam a rózsafejeket körben alkoholos színes filccel (Spectrum Noir), s "adtam" egy kis kontúrt a még nem filcezett rózsáknak is, akvarellceruzával. Csak firkáltam, nem pontosan rajzoltam.
    I wanted to increase the contrast again, so I made some shading, using a Spectrum Noir alcohol pen, and doodled the rest of the flowers with a Derwent Watercolor pencil.

  • A legutolsó tanácsot kisebbik fiamtól kaptam, aki végignézte az alkotói folyamatomat. Bali ötlete az volt - mert szerinte nagyon lehangoló volt a látvány - hogy színezzem át a rózsák fejét még egy kis pirossal. És mekkora ötlet volt már ez, a tizenegy éves kis művészemtől, nem? Így is tettem, felvittem még egy kis Media Ink-et, csöppentgetve ide-oda. Átszíneztem és elájultam, annyira tetszett a végeredmény. :D Miket tud ez a gyerek??!
    Finally I put on some Media Ink again, dropping it here and there and recolored the roses. How fun, that this was the advice of my younger son - he is already an artist, for sure! :) ♥

  • Legutolsó lépésként Uni Posca lakkfilccel pöttyöztem és kiemeltem a virágokat. Majd néhány könyvlapot összeragasztottam, Tim Holtz Distress bélyegzőtintával öregítettem a papír széleit, s fekete grafikus tintába mártott ecsettel írtam fel a feliratot, mely egy héber mondás, s, talán mostanában érthető az aktualitása...
    At last I made drops and some lights around the roses with an Uni Posca pen. Then I glued some old book pages together and shaded its edges with Tim Holtz Distress ink. Finally, I wrote the quote with a brush plunged into graphic ink. The quote itself says: Live and let live. Nowadays it is sadly actual - if you follow the news and know, what I mean...
  • Íme néhány makrókép, ha szeretnéd közelebbről is megszemlélni a részleteket. :)
    Here are some close-ups, if you want to see it closer. :)

Remélem, tetszett a bejegyzésem! Hope you liked this tutorial, thank you for stopping by!

Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Elolvadok, imádom a rózsáidat!
Merika üzenete…
Nagyon jó Gigi! Csak így tovább !
Ildika üzenete…
Szuperjóóóóleeeeeett!!! :)
Budaházi Brigitta üzenete…
Ildi, köszi. Örülök, hogy neked is tetszik!
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm, Erika, beindultam a tanfolyamtól, amint látod, rendesen. :)
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm, Ildika. :)
Mary C. Nasser üzenete…
So very gorgeous!! I'll be sharing on StencilGirl's Facebook page this weekend!! :)
Budaházi Brigitta üzenete…
Thanks so much, Mary! I'm glad you like it. Thak you for sharing! ❤