Mixed-media album - StencilGirl Talk #1

Kedves Olvasóim!
Ettől a hónaptól kezdve, összesen 4 alkalommal olvashatók vendégposztjaim az amerikai StencilGirl Products sablongyártó és forgalmazó cég blogján. Megtisztelő és boldogságra okot adó felkérésüknek örömmel teszek eleget. Jelen bejegyzésben rövidített formában magyarul is megosztom az első cikket. A részletképekért látogassatok el az eredeti bejegyzéshez, a cikk végén található linkre kattintva.

Az album elkészítési ötletét az egyik szuperklassz stencil adta, a Traci Bautista: Journal Words stencil. Nagyon nagyon megtetszett a rakoncátlan rajzolatú, vidám szóhalmaz formája és tartalma is. A szavak jelentése: álmodj, játssz, inspirálj, csodálkozz rá, képzeld el, lélek, művész, lélegezz! :)

Teljesen bejönnek ezek nekem! Elképzeltem, hogy mindegyiket felhasználom egy olyan albumban, ami rólam szól majd, gondolataimat melléírom, néhány jól sikerült portrémat melléragasztom, legyen mit olvasnom, ha el találnék kókadni. :D Megörülvén agyafúrt alapötletemnek, kiröppent a gondolat, hogy a címeket majd kivágom a stencil alapján, s ím, meghatározó szereppel bír majd az albumban, mind tartalmilag mind pedig dizájnilag, ez így együtt. Aztán, rádobtam magam a hirtelen jött flow/áramlatra, s jött a következő súgás..., milyen baba lenne, ha egy olyan, a scrapbook táborban megtanult, Tamcsi féle textilborítású albumban lenne mindez, aminek a borítóján az összes szó szerepel, stencilezve. Saját  mintázatú textil. Yíííhhaa! Zsír! Ezután további brutálosodás történt az ötletfronton... kitaláltam, hogy kellőképpen feldobná a borítót, ha valami gyöngyszerű textúra kerülne még rá. Leszaladtam gyöngyöt venni... akkor még nem sejtettem, mit tűztem ki célul. :)

Nézzük csak, mi lett tehát az albumhoz választott kupacban? Összeszedtem egy csomó kelléket, a papírkészletet (Studio Calico Classic Calico Paper Pad), jól jött a tábori ajándék, a Pentacolor-os lenvászon szatyor (szorri, de kicsit átlényegült funkcionalitásban az alkotói folyamat során), kiválasztottam a Pentart termékeket, és nekiestem!


A részleteket az angol nyelvű blogjbejegyzésben találjátok, de röviden így zajlott: a textilt megmintáztam Pentart textilfestékkel, amit vasalóval fixáltam a vászonra. Ezt kétszer csináltam végig, majd ezekkel bevontam az album elejéhez és hátoldalához vágott chipboard kartonokat. Két-két lyuk került csőszegeccsel védve a gerincekre, béleltem kartonnal a belső oldalukat, majd jöhetett az album oldalainak kialakítása... Csak, előtte még röpke 5 (!) órás munkával (nyehh... ne is kérdezzétek), ráhímezgettem soronként a gyöngyöket, színátmenettel, amolyan extra áttrákcióként a borítóra. Nem tudtam, hogy ilyen lassan fog menni, de, precíz munkához idő kell, ugye. Az első betű pedig már annyira tetszett, hogy eldöntöttem, lesz, ami lesz, én ezt biza rávarrom, ha addig élek is! Nos, rávarrtam. Jöhetett a munka gyorsabb része. :D

Minden lap egyik oldalára stencileztem Pentart akrilfestékkel a nagyon változatosan felhasználható Traci Bautista Love Collage stencillel. Hol így fordítottam, hol úgy fordítottam, jobbra-balra, fel-le. Így minden oldal egységesen texturált lett, de mégis, minden oldal más. Az oldalhoz készítettem saját díszítőelemeket: egyforma kis darabokra vágtam a megboldogult textiltáskát, fényképalátéteket szabtam fekete kartonból és scrapbookpapírokból, kerestem horgolt virágokat, amiket férjem anyukája készített direkt erre a célra, díszítőelemeket téptem és vágtam ugyancsak a papírokból, és, hát az alapötlet sem került feledésbe, címfeliratokat kanyarintottam fekete kartonból. A lefelé fordított stencilt szavanként fehér zselés tollal átrajzoltam fekete kartonra, majd ollóval kivágtam és művészkéssel kimozdítottam a betűk, kacskaringók közepeit is. Ez már tényleg csak piece of cake (angol kifejezéssel élve egy szelet torta) volt a gyöngyhímzés után. A feliratokat Pentart viaszpasztával tettem csillogóvá - megismételve a borítóhoz használt antik arany gyöngyök színét. Az összes elemet kétoldalas illetve Media Glue ragasztóval ragasztottam az oldalakra, itt-ott tűzőgéppel is besegítettem, hogy jobban rögzüljenek a részek és már kész is volt! :D Szinte ripsz-ropsz.... De, én élveztem.

Íme néhány kép, de még több kép az eredeti bejegyzésben,
itt a képek alatt. Kattintsatok át!






Szeretnél tőlem scrapbookozni tanulni? Szívesen vásárolnád meg az albumhoz használt mixed-media hozzávalókat? Akkor jó hírem van. Folyamatosan tartok scrapbooktanfolyamokat és rövidesen újra megnyílik a Scrapbook.hu honlap is mely az összes, scrapbookozáshoz kapcsolódó témában segít majd eligazodni. Kérj értesítést az indulásról és iratkozz fel itt, ha még nem tetted meg: Scrapbook.hu

Tudtad? Még mindig vannak helyek a két hét múlva, Szlovákiában megrendezésre kerülő Scrapbook Hétvégére, ahol két nap alatt 5 workshopon 4 projektet fogunk elkészíteni scrapbooktechnikával. További információ: Scrapbook Hétvége

Köszönöm, hogy ma is itt jártál!
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Imádom minden gyöngyszemét! Nagyon állat ez a fekete textilfestékes-stenciles megoldás a krafttal!
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszi szépen, Ildi! ^_^
Igen, valahogy így alakult, hogy nem színeztem túl. Gondolkodom, azon is, hogy még a fotók sem lesznek színesek, amiket beleteszek.
Kriszta (hozak) üzenete…
Minden részletét szeretem. A gyöngyözéstől konkrétan dobtam egy hátast! Annyira egyben van, ugye majd mutatod megtöltve is.
Andi Bandi üzenete…
Gigikém, ez (is) csodaszép! Büszke vagyok Rád! <3 Csak így tovább, mutasd meg a világnak, hogy mit tudsz!
Unknown üzenete…
Nagyon gyönyörü, csak gratulálni tudok. Nagyon várom mikor nyitja meg kapuit a webáruház. Izgatottan várom a tanfolyamokat.
Budaházi Brigitta üzenete…
Kriszta, köszi szépen :-) !
Igen, igyekszem.
Budaházi Brigitta üzenete…
Andi, ♥ KÖSZÖNÖM!
Budaházi Brigitta üzenete…
Erika köszönöm szépen. Írok infót, amint már ott tartok, hogy érdemes olvasni. Nagyon jól esik, amit írtál.