Miért így terveztem: December napjai 2015 minialbum

Kedves Olvasóim!
Tegnapi cikkemben lépésről-lépésre bemutattam, hogyan készítettem el egy minialbumot, ami akár 30 db fénykép befogadására is képes, s van benne hely képaláírásoknak és/vagy tárgyi emlékeknek is. Pontosan ilyen lesz az idei december napjairól szóló mini scrapbookalbumom is. Ebben a bejegyzésben megosztom veled azt is, hogy miért pont ilyen lesz, vagyis, az indokokat, miért ilyen lett a dizájn. Ezzel az a célom, hogy "megértsd" az albumot és alkalmazni tudd egy hasonló projektnél. Olvass tovább!


Milyen legyen az album mérete és alakja?

Először azon törtem a fejem, mekkora legyen az album? Mivel tudtam, hogy végig egységes képméretet fogok az egész albumban használni (egy Instagram kihíváson vettem részt, ahol, ugye adottak a méretek, négyzetes képek készülnek), ezért ehhez kellene alkalmazkodni. Valami olyasmire gondoltam először, hogy egy oldalon csak egy fotó lesz, s max. egy képaláírás, tehát nem kell túl nagy méret.

Aztán, eszembe jutott, mi lenne, ha a képaláírások csak úgy kikandikálnának egy zsebből, hogy ne legyen olyan kis egyszerű, szimpla. Így született meg a zsebes megoldás ötlete, tehát legalább akkora kellene, hogy legyen egy zseb is. De mi legyen a zseb? Maga a fotó hátulja? Nem, ezt nem tudtam elképzelni, hogy 30 db kép, plusz mögötte még betuszkolva valami... az kezelhetetlenül vaskos lenne.

Aztán, magam elé vettem a fotókat, amelyek 10x10 cm-esek, és a Nyomasd! alkalmazással készültek (néhány nap múlva erről részletesen írok!). Ha körben csak egy kevés keretet hagyok, akkor egy kb. 1/6-nyi, normál méretű scrapbookpapír (30,5x30,5 cm) felhasználásával legalább 4 oldalt ki tudnék hozni egy ívből. Rátettem a fotót, ráképzeltem a kép alá egy keskeny zsebet és tetszett a lelki szemeim előtt látott összkép. Így döntöttem el, hogy ebben az irányban indulok tovább.

Ezért, 1 cm ráhagyással a fotók szélességéhez képest, 11x15,25 cm-es lett minden belső lap, s erre kb. 1-1 cm-es ráhagyással 12x16 cm-es lett az album külső mérete (A vastagságot csak akkor döntöttem el, mikor már összeállítottam a harmonikát - ld. fent linkelt, előző bejegyzés).

Milyen papírokat használjak?

Mivel ez egy 30-napos kihívás volt, ahol az volt a cél, hogy örökítsük meg az életünket mindenféle szemszögből, ezért ez teljesen változatos témájú és képileg totál különböző színű és zsúfoltságú fotókat eredményezett. Így azt találtam a legjobbnak, hogy egy vidám, bohókás, színes papírkészletet választok majd, de olyat, aminek azért vannak matt tónusai is. Ne kiabálják túl a papírok a fotókat, ami a lényeg. Inkább csak szép kiegészítők legyenek, attraktív környezetet nyújtsanak azok számára.


Volt itthon egy megkezdett szülinapos papírkészlet (Crate Paper Party Day), ami tökéletesen passzolt a képek hangulatához. Néhány köztük élénk színű mintás, némely másik világos vagy épp pasztell árnyalatú.


  • Borítónak viszont az egyik leglátványosabb papírt választottam a készletből. Hiszen, egy könyv borítója legyen feltűnő, hogy az ember kézbe akarja venni, s bele akarjon lapozni! A mintája, bár eredetileg a szülinapok számát jelképezi, én most a 30 napra asszociáltam belőle, amit végigcsináltam.
  • Azt tudtam, hogy kell majd egyszínű felület is, hogy kontrasztot teremtsen, no és persze, hogy a szemnek legyen alkalma megpihenni a sok minta között, s ezt nemcsak a papírokra hanem a fotókra is értettem. Ezért a borító és a papírkészlet többi darabjának színei közül kiválasztottam egyet, a sötétzöldet, s ilyen színű kartont kerestem.


  • A zsebeket, mivel díszítőelemként és funkcionális elemként is szolgálnak, mindenképp kontrasztosnak képzeltem el a háttérpapírokhoz képest. Így kiválasztottam egy világos, egy sötét és egy közepes tónusút, hogy aztán azokat felvágva, összepárosíthassam majd az album oldalaihoz használt papírokhoz.

Díszítőelem-készlet, egyéb kiegészítők

A harmadik nagy terület pedig, az volt, hogy el kellett döntenem, milyen trükkökkel és kiegészítőkkel fogom csinosítani ezt az albumot, hogy ne legyen egyhangú az összkép? A különböző mixed-media (kreatív festékanyagok és más megoldások) technikákat most elvetettem. Pont az a lényeg, hogy haladós, gyorsan elkészülő album legyen, így nem akartam időt tölteni a rétegek szárítgatásával, RÁADÁSUL HARMINCSZOR! :D

A készlet további maradék papírjaiból kivágott formákból összeállított díszítőelem-készlet mindig hálás megoldás. Egyrészt, tutifix, hogy passzolnak majd a színek és a motívumok a papírhoz. Másrészt, ha kéznél van, ebből a szempontból miért ne használnánk ki a tehetséges grafikusok munkáját, akik direkt scrapbooktudatosan terveznek - megkönnyítve ezzel az alkotók munkáját.


Eldöntöttem, hogy az egyszínű karton és a maradék papírok fognak díszítőelemekké avanzsálni!
  • Kivágtam néhány keretet, azokból lettek a címfeliratok. 
  • Ezeknek az alakjára emlékeztető Sizzix vágókéssel vágtam ki a kommentárkártyákat színes kartonból.
  • Zászlócskákat vágtam ki a maradék papírokból, s azokkal dobtam fel a képek "üres területeit".
  • Kacérkodtam a zselés tollammal, hogy ismét körberajzolgassam-firkálgassam az egész albumot, de ezt elvetettem. :) Hagyom a doodle-rajzolást most másra...
Végül, választottam egy olyan pamutszalagot, ami szintén megismételte a papírkészlet színeit. Ezzel ismét összhangot teremtettem. A textúra maga adja a kontrasztot, de szépen belesimul az album színvilágába.

Röviden így készült, így zajlott a tervezés folyamata. Remélem, sikerült számodra néhány jól hasznosítható tippet adnom. S, így most már nem csak azt tudod, hogyan készült ez a minialbum, hanem, hogy miért lett benne ez, meg az úgy, ahogy végül is lett.

A karácsonyi, azaz December napjai 2015 c. scrapbook albumom dizájnját pontosan az itt felvázolt elvek alapján gondoltam ki. Azzal az egy kis különbséggel, hogy karácsony lévén, elcsábultam és vettem egy pár (nem 3-dimenziós) kiegészítőt, s azokat feltétlenül fogom használni. És, hogy válaszoljak a címben feltett kérdésre ebből a szempontból is: azért, terveztem így, mert nagyon megtetszett, hogy ha a praktikumot előtérbe helyezem (egy kis időre, a tervezési fázisban) a dizájnnal szemben, hamarabb célt érhetek.

A kész albumot ugyanis a KÉPEK és a KÉPALÁÍRÁSOK fogják "eladni" azok szemében, akik később majd nézegetni fogják. Azon fognak csüngeni, hogy ki van a fotón, de édes pillanat, jaaaj, de megható ez vagy az, és milyen szép gondolatot írtam oda... :) ♥ Tutira nem fog feltűnni, hogy milyen papírokat válogattam, milyen díszítőelemeket mekkora dizájntudással helyeztem el. Ez csak MÁSODLAGOS lesz. Én viszont, célt SZERETNÉK érni. Be akarom fejezni az albumot idén. Ami, legalább 24, ha nem több képet fog tartalmazni. Így, ha ez a formula itt bevált, miért ne lenne jó karácsonyi témában is? Na, kérem, ezért terveztem ilyennek a December napjai 2015 minialbumot is!

Néhány nap múlva hozom azt az alapot is, mert már itthon várnak a hozzávalók. Most a kaisercraft Home for Chirstmas kollekciója lett a nyerő nálam...

Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

Fenti kép:  Designed by Freepik

Megjegyzések

Nagyon drukkolok! Magamnak is 😉