Kipróbáltad már meddig tudsz repülni?

Kedves Olvasóim!
Nem, most nem a majd' másfél hónappal ezelőtti utammal kapcsolatban tettem fel a kérdést a blog címében...! Tehát, nem repülővel gondoltam, hogy kipróbáltad-e, hanem átvitt értelemben. Lelki, művészeti értelemben, célkitűzés szempontjából kipróbáltad-e már, hogy meddig tudsz szárnyalni? Egyáltalán bele szoktál ilyesmibe gondolni? Kiterjesztetted már a "szárnyaidat"? Nos az Art Journal - és a scrapbook is - tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember az absztrakt életélményeit - tehát a tűnődései eredményét vagy épp egy benne forgó kérdéseket vagy rádöbbenését bizonyos dologra "kialkossa" magából. Pont ezt műveltem ennek az oldalpárnak az elkészítése alatt. Ráadásul, egy jól megtervezett scrapbookpapír adta meg a kezdőlöketet. Elmesélem, hogyan.

Adott volt, tehát egy szépséges scrapbookpapír (Kaisercraft Kaleidoscope Mosaic), amin a következő idézet olvasható angolból fordítva:
Amíg ki nem terjeszted a szárnyaidat, soha sem fogod megtudni, milyen messzire is tudnál repülni.

Akkor és ott kopp, leesett valami, bekattant egy fogaskerék az agyamban és rájöttem, nekem KELL egy ilyen motivációs oldalpár, amin rajta lesz ez az idézet, mellette pedig egy szárnyakkal rendelkező, allegorikus alak, aki engem jelképez - hogy emlékeztessen erre a gondolatra a jövőben, ha megtorpannék.

Már régebb óta szemezek az úgynevezett she-art stílussal (egy ilyen típusú képeslapot készítettem a Pentacolor blogjára és katalógusába Karácsony előtt), amiben arccal vagy arc nélkül nőalakokat készítenek az alkotók kollázs és mindenféle vegyes technikával.

Ez az első olyan nőalak, amit erre az art journal oldalra rajzoltam, amit bár egy könyv inspirációja alapján (Kelly Rae Roberts: Taking flight - Inspiration and techniques to give your creative spirit wings), de teljesen a magam ízlése alapján rajzoltam meg. És erre büszke is vagyok! :) :P Rajzoltam "magamnak" szárnyakat - mert vannak szárnyaim. Pillekönnyűek, de elég erősek ahhoz, hogy elbírnak majd, ha repülni szeretnék. Egyelőre csak kiterjesztettem őket amennyire csak bírtam, és rájuk pillantottam, a vállam fölött... és üdvözöltem őket. Jé, ti itt vagytok? Mióta? Nahát? Sziasztok! De szépen csillogtok. Erről szól ez az oldal....

Nézzük meg közelebbről, technikailag hogyan épült fel ez az oldalpár!
  • Adott ugye az idézet, ami inspirált. Megfigyeltem, hogy a papír milyen színárnyalatú, így nekiestem az Pentart akrilfesték-készletemnek és kikevertem egy hasonló színű kéket, amivel körbekentem az előzőleg beragasztott papír szélét.
  • Grafitceruzával halványan felskicceltem a lánykámat.
  • Utána Pentart struktúrpasztával és egy Finnabair Prima Marketing stencillel virágokat varázsoltam a lányka által nem takart részére a papírnak. Száradás után ezeket a virágokat kissé bemaszatoltam a kikevert akrilfestékkel.
  • A lányka arcát, nyakát és kezét fehér színű Pentart alapozófestékkel (Gesso) lealapoztam.
  • Papírcsíkokból kialakítottam a szoknyáját, kivágtam a ruha felső részét, és egy szatén szalagot övnek, s ezeket mind ráragasztottam a papírra Pentart Media Glue ragasztóval.
  • A szoknyarészt vékonyan lekentem egy réteg gesso-val, majd a kikevert akrilfestékkel, száraz ecsettel foltokat festettem rá. Végül, fekete akrilfestékkel kialakítottam a szoknya ráncait. 
  • A szárnyakat bekentem Pentart füstfólia ragasztóval és megvártam, míg a tejszerű anyag átlátszóra szárad. Ezután arany színű Pentart füstfólia-pehellyel arannyá varázsoltam a szárnyakat.
  • Következhetett az arc és a karok színezése. Ehhez Rayher porpasztell krétát használtam, amit nedves (nagyon picit nedves!) ecsettel vittem fel a megszáradt gesso alapra. Mivel a gesso alapot is ecsettel vittem fel, ezért az ecsetfonások apró redőket képeznek a papír felületén. Így a kréta bele tud ragadni ezekbe a vájatokba. Az arc árnyékolását és az arcpír színét bekrétázott ujjal alakítottam ki, a világosabb foltokat (szemkörnyéke, orr, homlok és áll világos foltjai) pedig puha radírral. A haját fekete akrilfestékkel színeztem, amit barna krétával kentem át, de ez nem látszik. :)
    Az arc elemeit, azaz a szemöldökét, szemét, orrát, száját, az övszalag díszeit és a test kontúrját fekete Uniball zselés tollal rajzoltam meg. A szemhéjat és a szájat akvarellceruzával színeztem.
  • A ruha felső részére egy dekupázspapírhoz hasonló, ún. tissue wrap nevű (tkp. mintás, vékony zsírpapírhoz tudom hasonlítani) papírból kitépett lepkét ragasztottam. 
  • Végül, az egész lánykát körbekontúroztam nedves ecsettel felvitt, barna krétafoltokkal, és el is készült 
Ennyit az oldal készítésének miértjeiről és hogyanjairól. Abszolút idekívánkozik az alábbi videó, amit most beszúrok ide azoknak, akik talán e cikk hatására elgondolkodtak azon, mi lenne, ha kiterjesztenék a kreatív szárnyaikat.... vagy bármilyen szárnyaikat. Ildi barátnőm, remek blogjában szokta zenével is kiegészíteni a bejegyzéseit, ezúttal én is így teszek. Nézzétek végig, hallgassátok, s szárnyaljatok! ♥

 

Above the planet on a wing and a prayer, My grubby halo, a vapor trail in the empty air,
Across the clouds I see my shadow fly
Out of the corner of my watering eye
A dream unthreatened by the morning light
Could blow this soul right through the roof of the night 

Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Tudod, mennyire imádom! Tüneményes!!! És a Pink Floyd is kedvenc! :)
Bori üzenete…
percekre el lehet veszni minden részletében <3
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm szépen, Ildi, Bori. Örülök, hogy szívesen nézegetitek.