December napjai - 3. nap

Kedves Olvasóim!
Már a harmadik napnál tart az albumom! Mivel másnap fotózom ami elkészült, így mindig egy nap csúszással láthatjátok az idei karácsonyváró, adventi albumom újabb lapját. Ez az oldal a lakás feldíszítésének állít emléket. Különlegessége a szimbolikus ajtó, amin át a szemlélő bekukucskálhat az otthonomba. Ennek készítését is leírtam részletesen, a bejegyzés folytatásában megtaláljátok. Ne feledjétek a játékot sem, amit hirdettem, ennek részleteit a poszt végén tudjátok elolvasni.

Tegnap, a második oldal elkészülte után annyira elkapott a scrapbookos-láz, hogy nem bírtam abbahagyni, s elkészítettem a mai oldal díszítőelemét is, az ajtót. Ennek összeállítása időigényesebb volt, mint az előző két oldal összesen, de, azt hiszem, megérte.

Az ötlet onnan jött, hogy tudtam, a lakásunk kedvenc karácsonyi díszítéseit, amit minden évben kiteszünk, mindenképpen meg akartam örökíteni. Mivel ajtókoszorút is használunk, beugrott, mi lenne, ha lenne az oldalon egy ajtó, amit ha kinyitunk, csak akkor látszanak majd a lakáson belül fotózott részletek? Nagyon tetszett ez a saját kis ötletem!

(Bibliai értelemben) Lelkes (állat) révén, neki is láttam, s - kicsit régi önmagamhoz híven - felturbózott ajtó született. Leírom, hogyan. A képek kattintásra megnyílnak nagyban.

Így készült az ajtó frontoldala (kép fent):
  • Először fogtam egy barna mintás scrapbookpapírt, aminek az árnyalat nagyjából passzolt a 2. oldalra ragasztott címketartó boríték árnyalatával*, s kivágtam belőle egy akkora téglalapot, amit ajtónak megfelelőnek találtam. Kicsivel keskenyebbre és rövidebbre, mint az album oldala, de nem méricskéltem itt sem.
  • Ezt a papírdarabot először domborítottam Sizzix vágógép segítségével, egy Tim Holtz sablonnal, majd átkentem Distress tintával (Dióbarna színű), majd kivágtam a felső két ablakot művészkéssel. Az ablakokat kézzel skicceltem, bár használhattam volna körzőt (ez utólag jutott eszembe).
  • Az így készült ajtót kontúroztam fekete zselés tollal, az alját bekentem Pentart Hópasztával, majd fekete StazOn tintával bélyegeztem rá ide-oda Tim Holtz pecsétekkel.
  • 3D ragasztópárnával rögzítettem egy karácsonyi mintás miltonkapcsot - ajtógomb gyanánt.
  • Végül kapott ez az ajtó egy koszorút: egy réges-régi Rayher-Karen Marie lézervágott díszítőelemet, amit 3D ragasztópárnával emeltem ki a síkból. Ez a kis filigrán papírdísz már nem kapható, még 2010-ben árusítottunk a webáruházban (én nagyon szerettem, de rajtam kívül, szerintem kevesen vásároltak belőle anno).
 *Dizájntipp: így becsukott állapotban az oldalpáron marad a fókusz a bal oldali képen).

  Így készült az ajtó belső oldala:
  • Az ajtó különleges "üvegét" úgy állítottam elő, hogy az album előző oldalán már látott, Heidi Swapp stencil sablonon keresztül egy új 3D effekt anyagot, Pentart Gyöngypasztát kentem festőspatulával egy írásvetítő fóliára. A gélpasztához hasonlóan viselkedő anyag attól különleges, hogy átlátszó üveggyöngyöket tartalmaz - s így meg is volt az a hatás, amit el akartam ezzel érni.
  • A belső oldalhoz levágtam egy a külső oldallal megegyező méretű, natúr kraft kartont, s kivágtam az ablakoknál. Lekerekítettem a sarkait (ja, a külsőnek is, csak nem írtam), körbekontúroztam fekete zselés tollal (az ablakoknál is).
  • Szintén fekete tintával bélyegeztem rá a külső oldallal megegyező mintázatú bélyegzőkkel.
  • Ezután felragasztottam egy 3-as feliratú kommentárkártyát alulra, az ablak alá pedig a lézervágott motívumokból került két füzér.
  • Amikor megszáradt a gyöngypasztás rész (2-3 óra kellett neki), ezt a fóliadarabot ráragasztottam az ajtó előzőleg elkészített külső oldalának hátuljára. 
  • A két ajtórészt még NEM ragasztottam egymásra!

Így készült a középső oldal:
  • Fóliából kivágtam egy kb. 5 cm széles, az ajtó magasságával megegyező méretű téglalapot, s középen meghajtottam csontkéssel (kés vagy olló hátulja is megfelelő). Ez lesz az ajtó zsanérja, ami - mivel fólia - nem fog elöregedni vagy leszakadni évek múltán sem.
  • Ráragasztottam az ajtó külső oldalának hátuljára, majd a középső oldal jobb szélére ezt a "fólia-zsanért".
  • Ráragasztottam az ajtó belső oldalát az ajtó külső oldalára - így már el is tűnt a zsanér jobb oldala.
  • Felragasztottam egy piros mintás scrapbookpapírt a fehér albumoldalra, a képekkel együtt, így el is tűnt a zsanér bal oldala is. A mintás scrapbookpapírt előzőleg papírszél-öregítővel betépkedtem, s kontúroztam zselés tollal.
  • Mivel a fényképek elég sötétek, néhány ezüst színű kontúrmatricát tettem az egyik kép átellene sarkaiba.
Ezzel meg is volnánk! Nekem nagyon tetszik a végeredmény. Jöhet a 4. oldal!



Ha még nem hallottál róla, akkor tudd meg, egy játékot is hirdettem három nappal ezelőtt. Olvass tovább! **********************************

Emlékeztetőül: A felhívás, ami Téged is érdekelhet! Készítesz idén te is karácsonyváró scrapbookalbumot? Van kedved megmutatni és inspirálni másokat?

  • Linkeld be az albumoldaladat egy hozzászólásban az enyém alá! Az én blogomat sokan olvassák, ezért szívesen megosztom a Tiédet is, hadd lássák mások is, s hadd kapjanak idén (vagy jövőre) kedvet ők is, hogy elkészítsék a saját albumukat! 
  • A blogbejegyzéseket (vagy Facebook képeket!) folyamatosan frissítem, így mindenkinek az adott napi bejegyzését linkelem majd be utólag az enyém alá, mindig azt, amit belinkeltél. Természetesen napokra visszamenőleg is szívesen belinkelem majd a blogjaitokat, minden adott napit az enyém alá, de nem keresem vissza, ha valami kimaradt, ezt Neked kell megtenned, hogy hozzászólásban linkeled.
  • Így, közösen érhetjük el azt, hogy inspiráljuk egymást, s vidáman kövessük nyomon, ki, hogyan birkózik meg a feladattal! Az biztos, hogy nekem is nagy szükségem lesz a folyamatos inspirációra! Gyertek minél többen! 
Tervezem, hogy december 24-én a 2014. december 23-áig legtöbb saját blogbejegyzést linkelő kedves magyar scrapbookost megajándékozom valamivel - természetesen egy vaskos scrapbookcsomaggal, amiben lesz minden: papírok, mixed media alapanyagok és egy kis ajándék tőlem is. A csomagot 29-én adom át a futárnak. Feltételek:  (1) Csak 2014-es karácsonyváró, decemberről szóló albumot linkelhetsz, amiben szinte minden nap készülnek oldalak. (2) Csak saját alkotást linkelhetsz, másét nem! (3) Csak személyes blogot vagy személyes Facebook profilba feltöltött képet tudok elfogadni - üzleti scrapbookblogot (vagy galériát) sajnos nem. :) De, nem kizáró ok, ha kreatív csapat tag vagy valahol! (4) Digitális és hagyományos scrapbookalbummal is lehet nevezni, de én hagyományos technikához fogok Neked ajándékcsomagot adni. (5) Ha több, azonos számú blogbejegyzést/képet linkelő "nyertes" lesz, akkor sorsolással dől majd el a végső nyertes személye. Várom a hozzászólásaitokat, s linkjeiteket!


Köszönöm, hogy ma is itt jártál!
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

**********************************
December napjai játék résztvevőinek albumoldalai:

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Hát ez nagyon király! Imádom az ötleteidet!!! És a leírás is nagyon szuper hozzá.
Budaházi Brigitta üzenete…
Köszönöm szépen, Ildi. Ez is csak úgy jött, látod, hübelebalázs módjára. :D
Ányi üzenete…
Nagyon jó lett, én végigmosolyogtam a leírást. Pont az tetszik, hogy spontán és életszerű!
Ha meglesznek ma a fényképek, holnap jövök én is oldallal :)
Óriási ötlet ez az ajtó!! És olyan valóságos lett....gratulálok!! :-)
Ányi üzenete…
Megint én vagyok :)
Megvannak a fényképek, egyet már fel is használtam nyitóképnek. Szerintem holnap is jövök oldallal! ;)
http://scrapbookgimp.blogspot.hu/2014/12/december-napjai-3.html
Budaházi Brigitta üzenete…
Ányi, szuper vagy és termékeny! :) Az a receptes oldal, nagy találmány. Lehet, nekem is kellene ilyet, mert nálunk is vannak vissza-visszatérő, bevált karácsonyi sütik. Köszi az ötletet!
Budaházi Brigitta üzenete…
Piroska, köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
Kriszti üzenete…
Nagyon tetszik az ajtós ötleted! Meg az egész album, minden nap van benne valami kis inspiráló ötlet.
Megmutatom én is a könyvemet, bár ez még csak az üres album, pár előkészített oldal, ahogy november végén állt. Közben elkészült az első igazi oldal és a borító is, remélem, holnap már tudom fotózni és mutatom azt is.
http://krisztikealkot.blogspot.hu/2014/11/december-daily-2014-az-ures-album.html
Ányi üzenete…
Nagyon aktív vagyok :)
Végre mutatom az első napi oldalt is:
http://scrapbookgimp.blogspot.hu/2014/12/december-napjai-4.html
Budaházi Brigitta üzenete…
Kriszti, lehidaltam a munkádtól, úgy örülök, hogy jöttél te is! Szenzációsak a részletei - meglepő, hogy én is inspiráltalak, inkább Te engem! ♥
Várom a többi oldalt is!
Budaházi Brigitta üzenete…
Ányi! Ahogy mondod! ... és én ennek nagyon örülök! :) Klassz lett az oldalad a fotókkal!
Gabi üzenete…
Nekem eddig ez tetszik a legjobban. Annyira jó ez az ajtós ötlet! És a kivitelezés!! Csúcs!!
Gólya üzenete…
http://keleplo.blogspot.hu/2014/12/december-daily-3.html
annaka üzenete…
Ez mind a 3.oldal:

https://plus.google.com/u/0/photos/113967115483434529398/albums/6096070295361012897/6096070951896047954?pid=6096070951896047954&oid=113967115483434529398

https://plus.google.com/u/0/photos/113967115483434529398/albums/6096070295361012897/6096071187543238626?pid=6096071187543238626&oid=113967115483434529398

https://plus.google.com/u/0/photos/113967115483434529398/albums/6096070295361012897/6096071167252326786?pid=6096071167252326786&oid=113967115483434529398