Olvastam idén sok jót - kíváncsi vagy, mit?

Kedves Olvasóm!
Most, rendhagyó módon nem egy szorosan scrapbookozáshoz köthető témájú bejegyzéssel jövök, de, tulajdonképpen lesz benne az is. Bár, közben úgy hiszem, készülhet még scrapbook oldal vagy minialbum ebből a bejegyzésből, amit viszont feltétlen meg fogok majd mutatni. Azok számára, akik még most indulnak az utolsó bevásárlóutakra, szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Nekem is fontos, ha valamelyik barátom, kedves ismerősöm véleményét olvashatom egy-egy olvasmányról, ezért ez egy könyvajánló, tőlem.
2012-ben (többek között) az alábbi könyveket olvastam és ajánlom őket szeretettel figyelmetekbe. Mindegyik bekezdés végén, ahol csak tudtam, belinkeltem egy-egy videóajánlót is. A könyvcímek pedig linkek, hogy, ha szeretnéd, meg tudd rendelni.

Ransom Riggs:
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Az idei évet ezzel a könyvvel kezdtem. Egy kissé bizarrnak tűnt a könyv cselekménye első látásra, viszont amikor megnéztem a könyvajánló videót, már egészen kíváncsivá tett a különleges gyermekekről szóló fantasy-nak is beillő történet. Lebilincselő volt számomra végig a cselekmény, volt egyfajta misztikuma az egésznek, amit igazán élveztem. Ami nagyon varázslatos a könyvben, hogy írójának van egy különleges hobbija: régi fényképeket gyűjt hagyatékokból, még a fényképezés hőskorából is. Azután, ezeket a képeket addig válogatja, míg összeáll a fejében következő regényének szereplőgárdája, s ezekből írja meg a történetet. Ezután, az ezekről a "szereplőkről" készült fényképeket könyvkiadója a regény illusztrálásához használja fel, így tulajdonképpen egyből arcokat is rendelhetünk hozzájuk. Izgalmas, tartalmas, gondolkodtató regény, alig várom már a folytatását. Kedvcsináló videóajánló itt (magyar).

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Második nagyobb lélegzetű olvasmányom volt ez a könyv. Elvittem magammal a nyaralásra és napokig aktívan pihentem e könyvet olvasván. Szó szerint magával ragadott a cselekmény, holott nem könnyű olvasmány. Voltak olyan mondatok, bekezdések, amelyekre vissza-visszatértem, hogy még mélyebben értelmezni tudjam az értelmét. Különleges minden tekintetben ez a könyv. A története megérintett, elgondolkodtatott, s érdekes allegóriákat fedeztem fel, miközben olvastam: megfeleltettem magamban bizonyos dolgokat a saját életemből a szereplők mondanivalója alapján. Érdekes volt, s úgy érzem, nagyon gazdaggá tett ez a könyvélmény. Kedvcsináló videóajánló itt (magyar).

Laini Taylor: Füst és csont leánya
Ó, de szerettem ezt a könyvet olvasni, s mennyire várom vár a folytatást! Először nehezen indult be számomra a cselekmény. Majdnem, hogy untam, de aztán, felgyorsult minden, beszippantott a könyv, és egyszerűen azon vettem észre magamat (de fura!), hogy azt az időt tartom elvesztegetettnek, amit nem a könyv olvasásával töltöttem, mert annyira érdekelt, mi történik odaát (erről készítettem is egy scrapbook oldalt). A jó és a rossz, angyal és ördög örök harcáról szól a könyv, amelynek folytatása angol nyelven már megjelent, remélem, hamarosan magyar nyelven is falhatom. Nagyon tetszett, pont nekem való volt, úgy érzem. Kedvcsináló videóajánló itt (magyar).

Vida Ágnes: Üzletanyu születik
Még nem végeztem a könyv kiolvasásával, de falom rendesen, úgy, ahogy kell. Nem regény, hanem tankönyv, inspiráció és motivációbomba. Ágnes, a gazdagmami.hu honlapon keresztül kismamák ezreinek segített az önálló úton való elindulás első lépéseinek megtételében, a saját vállalkozás indításában, s nyújt folyamatos támogatást, önbizalom-növelő és marketingtréningeket. Ez a könyv, amelyet van szerencsém elsők között olvasni, tudásának és tapasztalatának legjavát tartalmazza érthető, tiszta, könnyen fogyasztható gondolatok formájában. Hiteles író, aki arról ír, amit maga is megtapasztalt, s megélt. Kétgyermekes édesanyaként, két otthonról indított, azóta sikeres vállalkozás vezetője, amely megélhetést nyújt nemcsak saját családja, hanem növekedvén más személyek számára is. Nagyon tetszik a könyv, abszolút úgy szól hozzám, annyira fedd meg vagy épp lelkesít, amit több éves tapasztalattal, örömökkel és keserűségekkel a hátam mögött teljesen építőnek tartok magamra nézve. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy olvashatom, s tanulhatok belőle. Kedvcsináló videóajánló itt (magyar).

A fenti válogatáson túl, szeretném még figyelmetekbe ajánlani az alábbi könyveket is, amelyeket megvettem idén ajándékba másoknak.

Rosa Maria Curto: Rajzolni tanulunk - Az őserdő
Kisebbik fiammal nézegettük a rajzolni tanítós könyveket, és mindkettőnknek megtetszett ez a kiadvány. Éppannyira játékos, mint amennyire didaktikus is, ahogy a könyv ajánlója is írja. Nagyon tetszenek a könyvben szereplő figurák, skiccek és a kifestési módszerek is. Remélem, örömet szerez majd.





Christopher Hart: Így alkothatsz rajzfilm-állatokat
Nagyobbik fiamnak szánom ezt a kissé már bonyolultabb technikát igénylő, arckifejezések és karakteres mozdulatok ábrázolását is lépésről-lépésre tanító könyvet. Lelkesen rajzolgat most is, sokat másol, nagyon ügyesen, biztos lesz egy-két vázlat, amit magáévá tesz majd ebből a könyvből. Örülök, hogy rátaláltam, nagyon jó kiadványnak tartom. Nekem is kedvem lett egy-két figurát megtanulni.



Nelson Mandela: A szabadság útján
Idézem a fülszöveget... "Nelson Mandela makulátlan életműve, humanista politikai és közéleti pályafutása az egész emberiség számára példaértékkel bír, olyan testamentumot állít elénk, amely csak a legkiválóbbakhoz, Gandhihoz, Kennedyhez, Martin Luther Kinghez fogható. Madiba (Nagyapa, ahogy Dél-Afrikában széles körben emlegetik) úgy tette semmissé a földkerekség egyik utolsó rasszista állami gépezetét, az apartheid rendszert, hogy közben legyőzte önmagában és tompította a dél-afrikai népben a bosszú hevét, és egy széles körű társadalmi megbékélés alapjait építette ki, amelyben mindenkinek egyforma esélye nyílik önmaga kiteljesítésére, legyen fekete bőrű vagy fehér vagy bármilyen etnikumú. A különböző börtönökben eltöltött közel három évtized alatt a legsúlyosabb megaláztatásokat szenvedte el. Ennek ellenére képes volt a börtönéveket követően történelmi küldetése valóra váltására, arra a tettre, amelyben az apartheid legsötétebb esztendei során egyedül ő mert hinni, és amire rajta kívül senki nem lett volna képes. Meseszerű élettörténete egy ember önmaga fölé emelkedő bölcsességének tanúsága. Hosszú, végeláthatatlannak tűnő menetelés egy kis eldugott afrikai faluból a szabadság útján."


Charlotte Rogan: Mentőcsónak
Itt is idézem a fülszöveget: "Az Alekszandra cárnő óceánjáró hajó 14-es számú mentőcsónakjának huszonegy napig tartó hányattatá sairól Grace Winter naplója tudósít, melyet védőügyvédei kérésére írt. A hajótöröttek közül három nőt megmentésük után bíróság elé állítottak, mert a mentő csónakban töltött 14. napon megölték a csónakot addig irányító tengerészt, Mr. Hardie-t. Charlotte Rogan első könyve letehetetlen. Egy hajótörés túlélőinek sorsán keresztül kérdések sorát veti fel: ki maradhat életben és miért pont ő, hogyan foszlik a civilizáció az emberről a létért való küzdelemben, mi a bűn, és ki a bűnös?"


... és most jöjjenek a részben vagy egészben scrapbook-vonatkozású könyvek.


Diane Keaton: Játszd újra, Diane!
Az amerikai filmcsillag önéletrajza szerény, szórakoztató formában, amely többet ad olvasóinak csupán egy életút bemutatásánál. Anya és lánya kapcsolatát is gyengéden boncolgató könyv érdekes részleteket árul el arról, hogyan nevelkedett ez a "lány" egy bonyolult lelkű anyuka szárnyai alatt vagy épp a családi fészektől távol világhírű színésznővé. S, hogy miként kapcsolódik ez a scrapbookozáshoz? Képzeljétek, a könyvből kiderül, hogy Diane édesanyja, Dorothy Keaton scrapbook albumok sokaságán keresztül dokumentálta leánya életét. Fantasztikus dolognak tartom, s boldog vagyok, hogy ilyen kontextusban olvashatunk a scrapbookozásról. Angol nyelvű recenzió elérhető itt.



Mary Beth Sammons: Az én családom
Friderikusz Sándor ajánlásával, a Friderikusz Produkció kiadásában megjelent könyv, ami, meglátásom szerint egy az egyben a scrapbookalbum készítés alapmotivációjának ad létjogosultságot. A saját kezűleg kitölthető, a tulajdonképpen egy családi krónikává alakítható szép kivitelű könyv 500 kérdést tartalmaz, amelyért, ha megfogalmazzuk magunkban és le is írjuk a válaszokat, utódaink lesznek hálásak. Olyan örökséget adhatunk kezükbe, ami pótolhatatlan és értékben kifejezhetetlen kincs lesz számukra. Boldogsággal tölt el a gondolat, hogy Friderikusz Sándor, aki véleményformálásban, értékteremtésben és hitelességben számomra abszolút nagyrabecsült személy, előállt ezzel a könyvvel ma Magyarországon.

Végül, szeretettel ajánlom novemberben megjelent könyvemet is minden kedves olvasóm figyelmébe :)

Budaházi Brigitta: Ajándékok scrapbook technikával
A Színes Ötletek sorozatban megjelent kiadvány a korábban megjelent Különleges albumok folytatása. Ezúttal nem csak a szerző (személyem) srapbook stílusában láthatunk scrapbooktechnikával készíthető ajándékötleteket. A Scrapbook.hu Kreatív Csapatának korábbi tagjai által is találhatunk néhány gyönyörűszép munkát, amit a leírások alapján akár mi magunk is elkészíthetünk saját fényképeink felhasználásával. Ha Karácsonyra szeretné valaki, akkor az Alexandra, Libri és más könyvesboltok polcain megtalálhatja a könyvet, melyet szeretettel és büszkén ajánlok. Ha viszont tőlem szeretnétek megvenni, Januárban keressétek a Scrapbook.hu webáruház virtuális polcán.

Legeslegvégül pedig egy olyan klassz dolog, amit  magamnak néztem ki, s a januári fizetésből lehet, hogy meglepem magam vele. Egy irtó jó cucc! Méghozzá ez itt, ni! Nem mondok túl sokat, érdemes belelapozni a nyitott példányba a könyvesboltban és egyből érteni fogjátok a lelkesedésemet:

Ördög Nóra - Törköly Erika: Angyalműhely
Kitöltős könyv, napi inspirációval, önbizalom-erősítő, célkitűzős, magunkkal és környezetünkkel gyengéden bánós teendőkkel, feladatokkal és nagyon sok sikert ígérő tanulnivalóval. Igazi munkafüzet azoknak, akik nekiveselkednek és eldöntik, hogy végigcsinálják. Trendi dolog ez a könyv, ami úgy általában nem szokott nekem bejönni, de most, azt hiszem, ez elvarázsolt. :))





Miután jól megpakoltam a könyvespolcot, megírtam az ajánlót, most ideje abbahagyni. Reményeim szerint még az utolsó pillanatban Karácsony előtt adhattam néhány ötletet, ha könyvet szeretnél valakinek vásárolni (vagy esetleg magadnak kérni). Arra is gondoltam, hogy ezek a könyvek jövőre is ugyanilyen aktuálisak lesznek, tehát, akár jók lesznek ajándékba is valakinek.

Ha olvastad valamelyiket, vagy felkeltette az érdeklődésedet, írj nyugodtan itt megjegyzést! Beszélgessünk róla tovább!

Köszönöm, hogy ma is itt jártál!
Jó olvasást és persze továbbra is örömteli scrapbookozást kívánok!

Szeretettel:
Budaházi Brigitta/Gigi

Megjegyzések

Rucola Designs üzenete…
Szép lista! :) Örülök, hogy sok közös élményünk volt!
Eszter(beszteri) üzenete…
De jó volt olvasni ezt a bejegyzést! :) És igen, csatlakozom én is Ildihez! :)
Budaházi Brigitta üzenete…
Ildi, Eszti, igen, a legjobb valóban az volt számomra is az egészben, hogy az első három könyvet mind a hárman olvastuk, és meg is beszéltük. Nélkületek én sem jutottam volna hozzájuk. Köszönet érte. Remélem, a jövőben is lesz sok közös olvasmányélményünk! <3