Hagyd ki a sz...r részt a scrapbookozásból!

Kedves Olvasóim!
Ez a blogbejegyzés nem kritika, ne vegye magára senki. Nem saját agyszüleményem, hanem fordítás. Bár lehet, hogy botrányos ilyen szóhasználattal élni, s ezen a blogon nem is szoktátok meg, most megkockáztatom, mert a virtuális felrázás a célja. Az eredeti szövegnek pedig minden egyes sorával egyetértek és az angolul nem tudók kedvéért fordítom le, s nevemet jelképesen aláírva büszkén terjesztem ezt a nézetet.

Cathy Zielske grafikus, szerző, blogger és szorosan kötődik a scrapbook iparhoz. A Simple Scrapbooks magazin egykori művészeti vezetője, s minden "Simple" sorozatban megjelent kiadvány és könyv arculatát gondozta.
20 éve grafikus tervezőként dolgozik, főként könyveket tervez. (...) 2001-ben talákozott a scrapbookozással, és rájött arra, hogy a tervezői háttér és a történetmesélés szenvedélye éppolyan könnyűvé tette számára ezt a hobbit, mint amennyire élvezetessé. Scrapbookosként Cathy segített megteremteni a letisztult, grafikus oldaltervezés stílusát (clean, graphic layout design). Olyan sikerkönyvek szerzője, mint a Clean&Simple Scrapbooking és a Clean&Simple Scrapbooking: The Sequel. Mindkét könyv arra inspirálja a nőket, hogy élvezetes, klasszul dizájnolt és lelkifurdalás-mentes módon meséljék el scrapbook technika segítségével a történeteiket. Tovább....
Az eredeti szöveget az imént olvastam Cathy blogjában, linkelem alul. A cím, tulajdonképpen egy szóvicc. A scrapbooking szó tartalmaz egy csúnya szót is, ha betűnként nézzük a szó leírását ('crap' = sz...r). Azaz azt jelenti, hogy mit jelent a 'crap' rész a scrapbookban, és, ha azt kihagyjuk belőle, akkor remélhetőleg az marad, ami már nem az. Kinyomtatható Project Life kártyát is tartalmaz a bejegyzés (Cathy készítette ©Cathy Zielske). A kártya angolul tartalmazza a bejegyzés címét - emlékeztetőül. Ennyi bevezető elég volt, most pedig lássuk a fordítást. Jó olvasást kívánok!



*******************

"Cathy Zielske: Hagyd ki a sz...r részt a scrapbookozásból -  új mottó egy régi megközelítéshez

Néhány évvel ezelőtt a Skinny Taste tulajdonosnőjével bannercsere szerződést kötöttem. Abban az időben nem volt kész hirdetésem, ezért úgy döntöttem, hogy gyorsan összedobok egyet az utolsó pillanatban, és a következő címsort használtam benne: Hagyd ki a sz...rt a scrapbookozásból". Nem voltam biztos benne, hogy fog-e egyáltalán új olvasókat hozni a blogom számára, viszont pontosan tükrözte azt a megközelítést, amit az emlékmegőrzésről akkor gondoltam.

Kezdetben aggódtam, hogy néhányan negatívan fogják megítélni, de aztán rájöttem, hogy még most is így gondolkodom erről a dologról.

Hogyan is? Nos, definiáljuk a Crap/sz...r rész fogalmát!

  • Crap/Sz...r rész 1 = Elvárások, atekintetben, hogyan is kellene csinálnod valamit. Kezdettől fogva azt kellett tennem, amit kreatív szempontból helyesnek éreztem, vagy különben ez a hobbi nem tartana már 11 éve nálam, ahogy tart még most is. Ha elvárások vannak arra nézve, hogyan mondj el egy történetet vagy arról hallunk, hogy egy nőnek a gyerekei számára illik oldalakat készítenie, ezt NEM tartom túlságosan vonzónak. Mindig úgy láttam, hogy a scrapbook egy lehetőséget kínál (alkalmat ad) arra, hogy elmeséljek egy történetet, amit meg akartam őrizni és, hogy kreatívnak érezzem magam az alkotói folyamat közben. És amit ebben a terápiában megtanultam, az az, hogy az elvárások egyáltalán nem teszik élvezhetővé a dolgot.
  • Crap/Sz...r rész 2 = Lépést tartani a legújabb trendekkel. Számomra, megpróbálni lépést tartani minden egyes trenddel (és igen, volt egy időszak, amikor erre törekedtem), egyáltalán nem jól ütött ki számomra. Mindig azt hittem, ha passzol hozzám a trend, akkor "hordanom" kell. Ha mégsem, nem fogok azért kihagyni egy alvást, hogy utána visszatérjek ugyanahhoz a folyamathoz és stílushoz, amitől a scrapbookot első számú indokból megszerettem. Nem vagyok a legtrendibb csajszi. Csak épp tudom, hogy mi tetszik nekem, és így működöm az én szeretett, viseltes és megszokott kereteim között.
  • Crap/Sz...r rész 3 = Dolgok, amelyek akadályoznak a kreatív életvitelben. Tudjátok, miről beszélek, ugye? Dolgok, amikben hasonlítod magadat másokhoz (az ő fotói SOKKAL jobbak, mint az enyémek); vagy az az érzés, hogy nem vagy jó scrapbookos anyuka, ha nem készíted el a megfelelő fotókat a megfelelő alkalmakkor. Vagy annyira elkötelezted magadat az emlékmegőrzés irányába, hogy valójában meg sem éled az életed pillanatait.
  • Crap/Sz...r rész 4 = A legrózsásabb képet festeni az életünkről, amit csak lehet. Ez a hobbi igazából, arról szól, hogy valós történeteket meséljünk el az életünkről. A mindennapi dolgokról. A "tetves-kavicsos" részről. A hullámhegyekről és hullámvölgyekről és a köztes szakaszokról. Arról, ami valójában az életed, és, arról, ahogy igazából az kinéz. Nem azt mondom, hogy egy részletekbe menő oldalt készíts arról, hogyan alakult ki és gyulladt be a könyöködön a bőrkeményedésed (bursitis) (bár, ha épp ezt szeretnéd, csináld, bármilyen értelemben), hanem inkább a valós sztorikról beszélek. Az igazi életről. Annak, aki vagy, a hiteles tapasztalatairól.
  • Crap/Sz...r rész 5 = Bármely más akadály, ami téged személyesen megfoszt e hobbi élvezetétől. Itt viszont nem az időről és a feladataidról beszélek. Sokkal inkább arról a stresszről, ami mögötte van (na, ki követi még a dolgokat?) vagy arról a kényszerképzetről, hogy mi lesz, ha nem leszel képes az életed történetét átfogóan elmesélni (lehet, hogy pont azért, mert megéled, nem?).


Szóval, ez az, amit én a sz...r rész alatt értek. És ez most már elég jól befészkelte magát a fejembe. Ez inspirál engem. Ez emlékeztet arra, mit is imádok annyira a scrapbookozásban.


Terveztem egy egyszerű, kinyomtatható 3x4 inch méretű kártyát, ami tökéletes lesz a Project Life [stílusú albumok] készítői számára, vagy bárki más számára, aki szereti a kézhezálló kis kártyákat, amelyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy milyen indokból is tesszük valójában, amit teszünk. Négy színből választhatsz.


[Letöltés] (Az eredeti blogbejegyzésben!)

Csak élvezd! Na, így hagyd ki a sz...r részt a scrapbookozásból!"



*******************

Az eredeti blogbejegyzést, a kinyomtatható kártyával itt találod:
Cathy Zielske: Taking the 'crap' out of scrapbooking - a new motto for an old approach


Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Szeretettel üdvözöllek:
Budaházi Brigitta/Gigi

Megjegyzések

Merika üzenete…
Gigi, ez nagyon tetszik! Köszönöm, hogy olvashattam, mert évek óta küzdök(lassan sikerrel) az elvárások ellen."Jaj ehhez az oldalamhoz nem írt senki,biztos rossz!" Közben a számomra egyik legfontosabb emberkéről készült! stb.,stb. Nézem a trendeket, és ki is próbálok ezt-azt, de már nem az a lényeg, hogy divatosat készítsek. A tartalom mindenek előtt, és amit nekem jelent, és hogy jól érzem magam amíg készítem. Köszönöm még egyszer!
Réka üzenete…
Gigiii, ez engem is szíven ütött! <3
Én is küzdök ezekkel, vmikor óriási lelkiismeret furdalással is küzdök pont ezen okok miatt.

A trendet azért nem hagynám ki. Mi lenne velünk a legújabb ILS papírok nélkül? ;D
Budaházi Brigitta üzenete…
Réka, teljesen igazad van! :D
A trendekkel, amúgy egyáltalán nincs semmi baj. Cathy itt szerintem arról ír, hogy ne abba a mókuskerékbe kergessük bele magunkat, hogy a trendkövetés váljon a scrapbookozásunk lényegévé.... s ezzel maga a scrapbookozás lényegi tartalma háttérbe szoruljon.
Örülök, ha tetszett a bejegyzés Neked is.
Budaházi Brigitta üzenete…
Merika, örülök, hogy Neked is tetszett, nagyon szívesen. Igen, nekem is azért tetszett, mert több ponton ezek közül már én is átmentem, de már egyre kevesebb van belőle. :) Az örömscrapbook a lényeg, tudod... :)
Jovi üzenete…
Köszönöm, Gigi a fordítást! Nagyon klassz gondolatok, jó hogy nem kell kínlódnom az angollal :D
Igen, szerintem mindannyian átmegyünk valamelyik, vagy mindegyik szaron, amit Cathy felsorol.
Budaházi Brigitta üzenete…
:D Úgy, ahogy mondod, átmegyünk.
Szívesen, Jovi. Örülök, hogy erre jártál. :)
Lolli üzenete…
Mostanában csatlakoztam hobby-ból a scrapbookozáshoz, ez az elemrendezgetős szemlélet, új stílus és arányérzéket kölcsönzött a valódi munkámhoz. Nagyon örülök, így más szemszögből figyelem a dolgokat.
Javarészt szabadon alkotok, és leginkább azt tartom fejben, hogy mindent szabad, de mértékkel.
Valaki a múltkor azt mondta a felvetésemre, hogy "-rajzolás?', na nem, én már kinőttem abból a korszakból" Nos ha azt hajtogatnám, én is, hogy kinőttem abból a korszakból, akkor nem tudnék magamhoz mérve korszakalkotót sem készíteni. Egyébként imádtam pacsmagolni a múlthéten az akrilfestékbe, pedig még csak fehéret vettem... :D
Köszönöm!
Budaházi Brigitta üzenete…
Lolli, jó, hogy itt vagy, köszönöm a hozzászólásod. Alkoss szabadon! Igen, én is mindig ezt mondom a Scrapbook Tanfolyamaimon. Pont ez a lényeg, pont ettől válik önkifejezéssé a kézműves alkotói folyamat. Hajrá, csak így tovább a pacsmagolással és a ragasztgatással!
icka üzenete…
Gigi, annyira szuper, hogy ezt megosztottad! Szinte minden pontban magamra ismertem, persze eddig is gondoltam, hogy mások is küzdenek ezekkel a dolgokkal, de olyan jó, hogy valaki ki is mondta, megfogalmazta. Főleg így sok év távlatában, amióta csinálom, sokszor görcsölök egy oldalon, hogy ennél már jobbat is csináltam és elmegy a kedvem a befejezéstől.
Ez a bejegyzés nagyon sokat fog nekem segíteni abban, hogy engedjek már egy kicsit a magammal szemben támasztott elvárásokból. Talán még a begyulladt könyökömről is csinálok oldalt :))))).Imádom ezt a nőt és téged is!!!! Köszönöm!
ScrapMona üzenete…
Húú, mintha egy kicsit magamra ismernék a felsorolásokban. Még mindig küzdök a megfelelési kényszerem miatt az életem minden területén, és ez a scrapbookra is igaz. Nekem mindig is szükségem volt a dicséretre, a pozitív visszacsatolásra és ezt A scrap terén egyre kevésbé kapom meg. Tudom mindenki magának csinálja az oldalakat, de az hazudik, aki azt mondja, hogy nem várja a kommenteket, a nézettséget. Ez az alkotó és szeretett scrap közössége között az a bizonyos kapocs.
Elgondolkodtató az 5 pont, mostantól ezt szem előtt fogom tartani.
Üdv: Mónika
{Hana} üzenete…
Egyetértek!!!! Néha a nehéz, de egyre könnyebben megy a "kihagyás" :)
Cathy-nál is olvastam már, de olyan jó, hogy lefordítottad, és megosztottad, hogy minél többen olvashassák!!!!! :D
Budaházi Brigitta üzenete…
Icka, Mónika, Hana, nagyon szívesen. Kedvesek vagytok, köszönöm a visszajelzéseiteket. Örülök, hogy hasznosnak találtátok a cikket. Igen, én is úgy gondoltam, jó ezen a cikken egy kicsit elmélkedni, mert kihozza az emberből, hogy végiggondolja, "ugyan miért is csinálom én ezt az egészet"? T.i. a scrapbookozást.
Unknown üzenete…
Hála Égnek pont ma talált rám ez a cikk! És hála Briginek! Tényleg így van, az elvárások, pedig csak most kezdzem, de nem másnak, magamnak csinálom hogy öregkoromra legyen miből emlékezzek :) Örömscrapbook :) Köszönöm!!!
Budaházi Brigitta üzenete…
Örülök, Réka, hogy megtalált a cikk. Alkoss örömmel, engedd el a .... részt! :)